30 Haziran 2013 Pazar

Uzayda Havai Fişek Atılırsa Ne Olur?

Her ay takip ettiğim dergilerden biri olan Popular Science'ın Temmuz sayısında bir yazı ilgimi çekti.
Uzayda havai fişek atılır mı??

"Kansas State Üniversitesi'nde kimyager ve aynız amanda roket tutkunu olan Stefan Bossmann, sıfıra yakın oksijenli bir ortamda havai fişek fırlatmanın  tümüyle mümkün olduğunu söylüyor. "Hiç sorun değil. Kendi oksitleyicisi ve indirgeyicisi var." Bu kimyasal tepkime oksijene bağlı değil. Benzer tepkimeler uzay mekiklerinin iticilerini ve uzaydaki diğer büyük roketleri çalıştırmak için de kullanılıyor.

Asıl sorun fişeğin fırlatılmasından sonra, renk taneciklerini saçan ve tutuşturan patlamada. Roketteki metallere ve metal tuzlarına renk değiştirmeleri için gereken enerjiyi veren tepkime oksijen gerektiriyor. Fişekleriniz uzayda patlamak üzere özel olarak tasarlanmadıysa hemen sönüyor. Bossmann, "İlk patlamada bir miktar renk olabilir." diyor, "ama büyük kutlamalarda gördüğünüzün yarısı kadar bile etkileyici olmayacaktır diyor."

Uzayda patlayan havai fişekler, ses dalgalarının yayılacağı bir atmosfer olmadığından hiç ses çıkarmıyor. En güçlü roketler bile uzayda sessiz." (92 / Popular Science / Temmuz 2013)

Eğlenceli Bilimler! :)

2 yorum: