8 Temmuz 2013 Pazartesi

Ağır Objeler Daha Hızlı Mı Düşer Ki?

Yine bir "Popular Science" dergisinin "Kafanızı Kurcalayan Bir Soru Mu Var?" köşesinden dikkatimi çeken bir yazı var. Sıradaki soru ise "Ağır objeler daha hızlı mı düşer?"..


Popular Science'ın bu köşesindeki sorularımıza yanıt veren Daniel Engber diyor ki,

"Bir objenin kütlesi, onun ne kadar hızlı düşeceğini belirlemiyor. Aslında düşme hızını belirleyen şey G kuvveti olarak da bilinen, kütlesel hızlanma denilen bir durum. Düşen bir objenin hızlı yerçekimi nedeniyle her bir saniyede G kuvvetine bağlı kalarak 9,81 metre artış gösteriyor. Hızlanma etkisi sırasında onu bir çekiç kadar ağır ya da hafif bir tüy olması ise hiç önemli değil. G kuvveti, hızla yol alan araçlarda, örneğin savaş pilotlarının kullandıkları uçaklarda ya da Formula 1 araçlarında iç organlarının yerlerini 15 santimetre kadar yer değiştirebiliyor. Normal hayatlarımızda ortalama 1 G kadar kuvvete maruz kalıyorken, böyle aşırı durumlarda 11 G'ye kadar baskı oluşabiliyor.

Yine bir çekiç ve tüyün çok yüksek bir yerden aynı anda bırakıldığını düşünelim. Yerçekimi, her ikisini de aynı oranda hızlandıracaktır. Fakat işin içine dahil olan bir başka faktör daha var: hava direnci. Tüy, hava tarafından yavaşlatılıyor ve süzülmeye başlıyor. Fakat çekiç yüzeye dümdüz çakılıyor.

Apollo 15 astronotları, bu deneyi Ay'ın yüzeyinde, yani hiç havanın olmadığı bir ortamda gerçekleştirdiler. Dolayısıyla hava direnci de yoktu. Hem çekiç, hem de tüy, Ay yüzeyine aynı anda düştü. Dünyaya dönecek olursak, tüy gibi bir malzeme değil de, örneğin bir masa ve bir kitap gibi, ağırlıkları çok farklı olmasına rağmen benzer bir şekil ve hacimdeki iki cismi bırakacak olursak, kesinlikle aynı hızla ve eş zamanlı düştüklerini görürsünüz."

(Haziran 2013 / Popular Science / 91

Eğlenceli Bilimler! :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder