7 Temmuz 2013 Pazar

Maxwell'in Harika Denklemleri :)

Fizik ya da mühendislik okuyanların çoğu bilir Maxwell'i ve meşhuuuur denklemlerini.. Çoğumuzun ömrünü yemiştir hatta bu denklemler.. :)

Biliyorum çoğu yerde açıklaması var bu denklemlerin ama ben kısaca, kendi öğrencilik hayatımda tuttuğum notlarla size Maxwell'in Denklemleri'ni açıklayacağım.

Maxwell'in 4 tane harika denklemi vardır.

1) Gauss - Elektrik Yasası


Şimdi, denklemlerde görüdüğünüz gibi Maxwell Denklemleri'nin iki ayrı formu vardır. Noktasal şekilde Elektrik alanın diverjansı alınmıştır. Diverjans kaynak belirtir, yani bu denklemden yola çıkarsak, eğer elektrik alanın kaynağı varsa biz diverjansını alarak bu kaynağı buluruz demektir. Diferansiyel şekilden yorumlamaya devam edersek, epsilon sıfır bir sabittir, yük değişken olabilir. Bu nedenle Maxwell'in bu harika denklemi bize elektrik alanın kaynağının yük olduğunu söyler.

2) Gauss - Manyetik Yasası


Bu denklemde ise, manyetik alanın diverjansı sıfır çıkmış. Bu demek olur ki, kapalı bir yüzeyden geçecek olan net akı sıfırdır. Kapalı bir ortama giren manyetik alan çizgileri düşünelim. Bir de bu kapalı ortamdan çıkan manyetik alan çizgileri de olacaktır Manyetik alana giren çizgiler ile manyetik alanı terkeden çizgilerin sayısı eşit olmalıdır. Bu da bize, manyetik alan çizgilerinin herhangi bir noktada başlayamayacağını anlatır. Aynı zamanda bitemeyeceğini de..

Aslında hepinize tanıdık gelecek bir yerden anlatmak gerekir. Bu daha akılda kalıcı olabilir. Hepimiz mıknatısları biliyoruz. Mıknatıslarda iki tane kutup vardır ve bir mıknatısı ne kadar küçük parçaya ayırırsanız ayırın hala iki kutubu olmaya devam edecektir. En küçük parçanın bile.. Yani tek kutbu asla olmayacaktır.

Maxwell'in bu harika 2. denklemi de bize der ki, "Tek kutuplu manyetik alan yoktur!"

3) Faraday Yasası


Şimdi diverjans yok artık denklemde iyi mi.. :) Rotasyonele geçtik bu sefer. Rotasyonel bize dolanımlılığı verir. Yani kapalı bir yol boyunca elektrik alanın, bu kapalı yol boyunca sınırlanan manyetik akının zamanla değişimine eşit olduğunu söyler. Kısacası der ki, "Elektrik alan manyetik alan değişiminden etkilenir."

4) Ampere Yasası


Madem Faraday Yasası'nda elektrik alan manyetik alnın değişimden etkileniyor, o zaman manyetik alan da elektrik alan değişiminden etkilenmelidir. 

İşin kısa, öz ve öğrenci notlarından oluşan hali budur.
Ne harikadır şu Maxwell Denklemleri..  :)

Eğlenceli Bilimler! :)

3 yorum:

  1. bu açıklamalar tam da elektromanyetik dalga teorisi dersinde hocanın bu sabaha araştırmamızı istediği ödev. teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. Çok kısa ve öz anlatılmış. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil